Basket i Karlstad

basketBasket är ordentligt representerat i Karlstad. Det finns flera klubbar som tränar och spelar seriespel. Solstaden Basket är en av klubbarna som har verksamhet för både damer och herrar samt något lite ovanligt – ett lag för personer med Downs syndrom. Klubben grundades så sent som 2011 och förra säsongen hade man ett herrlag i div 2 men som inte fullföljde säsongen. Klubben hade också ett damlag i div 2 som slutade hedersamt i mitten av tabellen. Laget med unga flickor spelade för första gången seriespel och det gick även bra för dem. Man har basketskola och rullstolsbasket på programmet samt basket för yngre förmågor ner till sju år.

I sin värdegrund menar man att det är viktigt att visa omtanke och ta hänsyn till varandra. Solstaden Basket vill vara ett föredöme både vad det gäller den sportsliga och den sociala delen av sin verksamhet. Droger och narkotiska medel är naturligtvis förbjudna i klubben samt doping. Man anser även att man ska låta bli kosttillskott av olika slag och i stället äta rätt och nyttigt för att höja prestationsnivån.

En bok finansierar ett basketlag

En av ledarna i Solstaden Basket, Magnus Skoglund, har skrivit en bok om vuxenproblem. Han är 38 år och har upptäckt att det svårt att träffa nya vänner då man blivit över 35. Han beskriver sin bok som en barnbok för vuxna och han vill att det ska finnas goda budskap i hans alster och menar i en intervju i Värmlands Folkblad att om vi lärde känna varandra skulle världen bli så mycket bättre. Alla ska få vara med oavsett hur man ser ut eller är. Från ord till handling har han gått genom att 20 kronor från varje såld bok ska gå till basketlaget med spelare som har Downs syndrom.

KFUM – Vänerstaden Basket är en annan aktiv klubb. Deras damlag är mycket ungt och har haft det tungt lite till och från. Det tar tid att bygga upp ett lag och vid nio spelade matcher har laget inte tagit ett enda poäng. Redan vid säsongsstarten var det motigt och man föll mot Arvika, som är något av lagets ärkerival. Första mötet vann Arvika 84 – 48. Returmötet före jul såg ut att gå till Vänerstadens fördel i första halvlek, men det slutade även denna gång med förlust. I halvtid ledde Karlstadslaget med 32 – 24 men då matchen var över hade Arvika vunnit med 74 – 62.

Vid universitetet i Karlstad finns en idrottsförening som heter KAUIF, Karlstads Universitets Idrottsförening som är en del av elevkåren. De har en mängd olika idrottsgrenar på programmet och de lär ut grunderna i basket. Fokus ligger på att spela så mycket som möjlig för att det är roligt. Nybörjare är välkomna och passen börjar med uppvärmning. Efter uppvärmningen delar man in lag och spelar så länge som man har hallen.