Färjestad ishockey

shlKanske är det Karlstads stolthet, hockeylaget som har blivit svenska mästare flera gånger och som har hängt kvar i SHL eller som det tidigare hette – Elitserien – och alltid fått spela i den högsta serien. Färjestad BK är en mycket ärorik idrottsförening som bildades på 1930-talet och faktiskt till en början var inriktad på Bandy men ishockey kom att börja spelas 1956 hos FBK. Numer hyser man även fotbollslag i klubben även om fotbollen inte är så stor som hockeyn är.

Färjestad har hamnat mitt i tabellen i SHL. Det kan vara farligt att ligga sämre än sjätte lag och nu har Färjestad parkerat på sjunde plats. De sex främsta lagen är garanterade en plats i kvartsfinalen medan de övriga sex lagen i SHL får slåss om de sista två platserna i slutspelet i en play-in serie. I övrigt så har FBK tagit fyra SM-guld mellan 2002 och 2010. Den sista gången mot Skellefteå i finalen.

Färjestad BK har utöver den rena tävlingsidrotten även ett stort samhällsegagemang. Klubben deltar i samhällsprojekt av olika slag och samarbetar med en rad organisationer.

På hemmamatcherna bjuder FBK och dess lagkapten Ung Cancer & Barncancerfonden på fyra biljetter i Löfbergs Arena. De bjuder även på mat före matchen och efteråt ges tillfälle att tillsammans med lagkaptenen träffa lagets pelare. Klubben har även ett samarbete med Centralsjukhuset i Karlstad, avdelning 12 som är en barnavdelning. Spelare besöker barnen och har med sig leksaker som barnen som vistas på avdelning får som gåva.

FBK har även inrättat ett särskilt rum i Löfbergs Arena som kallas Blå Rummet. Dit bjuds sjuka barn in för att se matcher i en miljö med minskad infektionsrisk.

Huvudsponsor för Färjestad BK är kaffet Löfbergs som tidigare hette Löfbergs Lila. Sedan 2001 har Färjestad en hemmaarena som heter Löfbergs. Klubben äger själv arenan vilket inte är så vanligt men det fungerar bra för FBK. Löfbergs betalar naturligtvis en hel del för att få ha sitt namn på arenan, ett vanligt metod för sponsring.

Ungdomsverksamhet

inline-goalie-739459-mFBK anser sig vara landets mest framgångsrika ishockeyförening under detta århundrade, och det kan man ge dem rätt i. De har en stor ungdomsverksamhet som har flera syften. Målet är att bli den klubb som producerar de bästa elitspelarna för nationell och internationell hockey. Det ska ske genom en professionell utbildning av sina ungdomar i ishockey och personlig utveckling. De ser ut att ha lyckats med en del av målsättningen.

FBKs fjortonåringar tog en silvermedalj i distriktsmästerskapen U14, och U16 spelar finalmatch i distriktsmästerskapen då man lyckades besegra Hammarö i semifinalen.

Supporterklubb

FBK:s officiella supporterklubb har det något hotfulla namnet Tha Wolfpack som närmast för tankarna till ett MC-gäng men så farligt är det inte utan det är en fredlig sammanslutning som räknar in när 600 medlemmar. Man arbetar för att få så många medlemmar som möjligt och då inte bara människor från Karlstad utan från hela landet. Man ordnar resor till bortamatcher och anser att man genom att ha en stark hejaklack hjälpt laget fram till flera SM-guld och fler ska det bli.