Friidrott i Karlstad

running-498257_640Man skulle kunna utnämna Karlstad till friidrottens huvudstad i Sverige. Det finns nära tusentalet aktiva friidrottare med cirka 20 stycken på elitnivå där de varje år tävlar i landslaget. I Karlstad finns även vårt äldsta idrottsgymnasium samt ett idrottsuniversitet med inriktning mot friidrott. Det är ingen slump, utan bakom allt detta finns en hårt arbetande förening vid namn IF Göta.

IF Göta har lång erfarenhet av att anordna idrottsarrangemang av olika slag som till exempel motionslopp och tävlingar på sin idrottsarena. Man har en rad arrangemang som anordnas varje år.

Göta Ungdomsspel

Götas ungdomsspel inomhus är tävlingar som pågår i januari och de är ett av Sveriges största idrottsarrangemang för barn och ungdomar. Tävlingarna avgörs i Våxnäshallen. År 2014 kommer 115 olika grenar och klasser att avgöras under fler än 1000 starter på bara två dagar.

Götas ungdomsspel utomhus. Dessa tävlingar vänder sig till unga friidrottare som kanske vill bli elitidrottare. I vilket fall får de tävla på samma banor som världseliten tävlat på bara några veckor tidigare. Tävlingarna avgörs alltså på Tingvalla IP.

Flera löpfester under året

stretching-muscles-579122_640Karlstads Maratonstafett är ett nytt och välkommet arrangemang som anordnas tillsammans med OK Tyr medan Karlstads 6-timmars är inne på sjätte året. Tävlingen avgörs inomhus i Våxnäshallen. Här gäller det att springa så långt som möjligt under 6 timmar.

Vårruset samlar varje år fler än 9000 kvinnor som vill delta. Motionstävlingen är sannolikt världens största sammantagna tävling. Vårruset anordnas på fler orter i landet och det i Karlstad är landets tredje största. Det är inte bara kvinnorna som har ett eget lopp. Männens motsvarighet är Tjurruset, som har sina anor från 1992. IF Göta startade då loppet i Karlstad ochbarrangemanget har vuxit rejält. Det anses som ett av de tuffaste och samtidigt ett av de lortigaste loppen som finns. Tävlingarna avgörs vid Norra Fältet och I2-skogen.

Karlstads Stadslopp anordnas på sommaren och är tre tävlingar i en då det samtidigt arrangeras ett Karlstads Minilopp och Karlstads Miniminilopp. Tävlingen har blivit ett stort och roligt arrangemang och har blivit en hemvändarhelg för utflyttade Karlstadsbor.

Karlstads Grand Prix eller Folksam Grand Prix är en stor tävling på elitnivå som befäster Karlstads status som friidrottens huvudstad. Tävlingen avgörs på Tingvalla IP och de främsta svenska tillsammans med många internationella friidrottarna kommer för att göra upp om rekorden.

Ny arena för friidrott

I Karlstad planerar man för en ny arena utomhus. Tingvalla IP har blivit till åren och fyller snart 100 år. IF Göta och många i Karlstad hoppas att man ska kunna få till en ny arena innan jubiléet. Det finns långt framskridna planer för den nya arenan och det förs diskussioner mellan IF Göta och Karlstads kommun. En ny arena skulle stärka Karlstad både som en evenemangsstad men kanske främst i rollen som friidrottens huvudstad. Det är viktigt att tänka rätt då man ska bygga en så pass stor anläggning, en investering som förhoppningsvis ska betala sig på sikt. Helst ska den fungera i 100 år precis som Tingvalla IP har gjort. Det är främst en friidrottsarena som man vill bygga men då man idag bygger en arena ska man ha med tankar om alla möjliga stora arrangemang som kan tänkas genomföras där.