Handboll i Karlstad

Handbollen som sport är stor i Karlstad. Man har ett handbollsgymnasium för att säkra återväxten i handboll. Det är en fantastisk möjlighet att kunna kombinera studier på gymnasienivå samtidigt som man kan satsa på att utvecklas som handbollsspelare. Träning tre dagar i vecka på skoltid ger färdigheter man inte annars kan få, dessutom läser man ämnet specialidrott1.

Man tränar på teknik och taktik inom anfall, försvar och att stå målvakt. En stor del är fysisk träning för att förbättra uthållighet, snabbhet och styrka. Även mental och social träning ingår i studierna. Gymnasiet grundades 2006 och har haft flera framgångsrika elever som fått chansen att spela i ungdomslandslag. Flera spelare har efter gått ut gymnasiet hamnat i olika lag i elitserien. Handbollsgymnasiet har riksintagning vilket innebär att man inte behöver bo i Karlstad för att kunna söka sig dit.

IF Hellton

if hellton

IF Hellton är en av handbollsklubbarna. De har flera lag i olika serier och i Allsvenskan spelar deras bästa damlag. De ligger på andra plats i serien före Boden. Laget har haft problem med att rekrytera målvakter sedan deras förstemålvakt har slutat spela för gott, men ser det ut att ha löst sig då Lisa Karlsson kommer tillbaka till handbollen. Lisa Karlsson har ett förflutet som målvakt i landslaget med tio landskamper och ett SM-guld med Skövde i bagaget. Det är en bra förstärkning på målvaktssidan.

IF Hellton har inget herrlag i någon serie utan det kretsar kring damlaget. Juniorlag herr finns däremot samt en stor barn- och ungdomsverksamhet med flick- och ungdomslag med flickor i åldersklasserna -04 till -98. Det är en stor satsning på damidrott med andra ord.

Den andra klubben – Skåre

handballSkåre Handbollsklubb – bästa klubben i stan är helt inriktad på ungdomsidrott och har inga seniorlag vare sig på herr- eller damsidan. Däremot har man flera knattelag med pojkar födda 2007. Klubben bildades 1993 och efter att ha tränat som ett kvarterslag i fem år kunde man nu spela mot IF Hellton i en skolserie. Nu samarbetar man med IF Hellton på damsidan och kan delvis ses som ett farmarlag till den klubben. På herrsidan är det svårt att behålla pojkarna då de växer upp, många flyttar på grund av studier eller söker sig till andra klubbar med större chans att spela seriespel. Pojkar födda 1998 hade en bra säsong förra året och åkte på en cupresa till Dubai för att spela. Man har 11 lag i seriespel som spelar i Skåres färger.

En spelare som vuxit upp i Skåre är Anna-Maria Johansson som var med och fixade hem ett EM-brons i Ungern i december 2014. Numera spelar hon för Skövde i elitserien och planerar dessutom att sluta spela på elitnivå då hennes kontrakt med Skövde går ut.

I Skåres värdegrund trycker man särskilt på genusperspektivet och menar att pojkar/flickor och herrar/damer ska ha samma möjligheter och chanser.