Karlstad BK

karlstad bkLustigt nog finns det tre föreningar som kallar sig Karlstad BK. Brukshundsklubben och bowlingklubben är två men här ska det handla om fotboll och om Karlstad Bollklubb som också kallar sig Laget i Solstan.

Klubben bildades redan 1923 och har trots sin långa historia aldrig lyckats med att ta sig hela vägen till Allsvenskan. Kanske tar hockeyn i Karlstad all kraft så det inte blir något kvar till fotbollen. Men självklart är Karlstad BK en viktig spelare i samhället, inte minst med tanke på den verksamhet man har på sidan av elitfotbollen.

Efter några tråkiga säsonger i i början av 2000-talet då man spelade i division 4 lyckades man ta sig till division 2 år 2010. Det året var det en kamp mellan tre lag i toppen. Det var förutom KBK, Gunnilse och Oddevold. Bara ett lag skulle flyttas upp till division 1och det ville ju KBK gärna. Efter trassel med protester så blev det Oddevold som flyttades upp, men då Gröndals IK inte kunde fortsätta i divivision 1 erbjöds KBK platsen och de kom att börja spela i den näst näst högsta divisionen. Man klarade att hålla sig kvar i division 1 till och med säsongen 2013 då man åkte ner en division till division 2 norra Götaland där man slutade på en åttondeplats i mitten av tabellen.

Karlstad BK är en stor förening med över 800 medlemmar. Klubben hyser 30 olika lag och fler än 450 av de aktiva är ungdomar. Ledare har man även många, man räknar in 150 ledare som är aktiva och arbetar ideellt med att forma barn och ungdomar. Rekryteringsbasen till A-laget är knattefotbollen med pojkar i 7-årsåldern.

I KBK:s värdegrund talas det mycket om glädje i samband med idrott. Det ska vara kul att spela fotboll. Man menar att ett förhållningssätt som man vill ska prägla klubben är att sätta glädjen i att delta i första rummet. Glädje smittar och är välgörande för klubbens utveckling.

Viktigt är även allas rätt att vara med i klubben och dess verksamhet oavsett bakgrund som nationalitet, ålder, kön, religion, etnicitet och sexuell läggning. Man lägger även vikt vid att då man har läger och liknande verksamhet ska lagkassan betala så att ingen tvingas att avstå av ekonomiska skäl.

Ungdomsverksamhet

Karlstad-BK-teamKarlstad BK har en stor verksamhet för barn och ungdomar. I början av sommarlovet anordnar klubben en fotbollsskola. Den pågår tre dagar i rad och är på dagtid. Den vänder sig till barn i skolåldern 7 till 14 år och självklart både till killar och tjejer.

En rolig sak med fotbollsskolan är att det är “riktiga” tränare som leder verksamheten tillsammans med spelare från A-laget. Här får knattarna chansen att träffa sina fotbollsidoler. Ett kul initiativ.

Supporterklubb

Karlstad BK Supporterklubb har funnits sedan 1971 och har cirka 80 medlemmar. Man träffas vid ett månadsmöte den första onsdagen varje månad utom juli i klubbens klubbstuga på Våxnäs IP. Medlemsavgiften är 150 kronor men det går bra att betala mer då supporterklubben inte har några andra intäkter än just medlemsavgiften.