Löfbergs arena

I Färjestad, Karlstad finns den stora inomhusarenan Löfbergs arena. Till vänster om arenan ligger den vackra Klarälven, medan det till höger ligger en stor travbana. Arenan ägs av ishockeyklubben Färjestad BK, ett av de mest framgångsrika lagen genom tiderna inom svensk hockey. Arenan sponsras av Löfbergs, ett välkänt kaffemärke, som också har sin bas i Karlstad.

Historien om Löfbergs arena

löfbergsarenaDen 15 september år 2001 invigdes Löfbergs arena. Vid den tidpunkten hette den Löfbergs Lila arena, men bytte sedan namn år 2013. Anledningen är att företaget tog bort ordet Lila ur sitt namn. De fortsatte dock att sponsra arenan, som då i sin tur naturligtvis också fick byta namn. Den ersatte Färjestads ishall, som varit hemmaarena för Färjestad BK sedan 1967. Efter bara 7 år renoverades arenan för att förbättra publikkapaciteten. Idag är det Sveriges sjätte största arena och har plats för 8250 åskådare. Vid en konsert finns även tillgång till ståplatser, vilket gör att 10 300 personer får plats. Tack vare renoveringen fick arenan publikrekord år 2009 i en match mellan Färjestad BK och Detroit Red Wings. Publiksiffran slutade då på 8583, men har sedan dess aldrig varit riktigt så hög. Vid renoveringen bytte man även ut sargen och glasrutor ut och omklädningsrum och tränarrum blev större än de tidigare varit.

Andra arrangemang

Det är inte enbart hockey som visas på arenan. Den har haft många stora artister på besök. Några av dessa är Elton John, Roxette, Bob Dylan, Dolly Parton och Rod Stewart. Även Melodifestivalen har spelats in i Karlstad och arenan fick stå värd under denna folkfest åren 2004, 2006 och 2013.

Under sommaren 2011 valde man Löfbergs Arena när det var dags att spela in Gladiatorerna. Nytt för den säsongen var att gladiatorarenan nu blev 30 x 60 meter stor. I förhållande till de tidigare måtten, som var 39 x 28 meter, är det en otrolig skillnad vad gäller utrymme. Inspelningarna gick så pass bra att man faktiskt valde att spela in nästa säsong av programmet på samma ställe. Vissa andra sportarrangemang har också förekommit vid arenan. Man styrde bland annat upp ett växlingsområde runt arenan för ett triathlon år 2012, och man har haft arenan som startpunkt vid simtävlingen Simmet.