Simning i Karlstad

float-462874_640På många sätt är Karlstad som gjord för simning. Det simmas en hel del både inomhus och utomhus. Det går ett antal roliga tävlingar i Karlstad där simning antingen är ett inslag i tävlingen eller så är det en ren simtävling.

Karlstad ståtar med två badhus med flera bassänger och dessutom används finns Klarälven till förfogande. Klarälven bildar ett floddelta vid sitt utlopp i Vänern och därför är Karlstad helt omflutet av älven. Förutom badhusen finns det flera kommunala badplatser vid sjöar i kommunen som Lillsjön, Visten och Västra Ören.

Ett av badhusen ligger mitt i Karlstad och är alldeles nytt. Det är Sundstabadet som har något för de allra flesta. Här finns ett upplevelsebad med flera bassänger, men det finns även plats för dem som bara vill simma för motion och träning. En relaxavdelning finns det också att koppla av i efter träningen. I den finns flera sorters bastu, bubbelpooler och upplevelseduschar. Är man hungrig finns även en restaurang på Sundstabadet. I Vålbergs sim- och sporthall kan man motionsimma i anläggningens 25-metersbassäng.

Roliga tävlingar

I augusti går en tävling där simning är ett av momenten. Det är Karlstads SwimRun. Tävlingen är både unik och tuff. Starten går centralt i Karlstad och de tävlande ömsom springer, ömsom simmar fram till målet vid Stora torget i Karlstad. Man springer 10,5 kilometer och simmar 3,3 kilometer i Klaräven mitt i stan. De tävlande springer genom Mariebergsskogen för att sedan simma bland uteserveringarna i centrum av Karlstad. Sista simningen går från Sandgrundsuddens sandstrand och fram till Stora torget.

En tävling som hade uppehåll 2014 men som återkommer 2015 är Karlstads Simmet som innebär att man simmar tre kilometer medströms i Klarälven med start vid Löfbergs Arena till målet vid Sandgrundsparken. Tävlingen hade premiär 2012.

simning-karlsatd

Karlstads Triathlon avgörs även den under sommaren. En tävling då man simmar, cyklar och löper. Starten går i Mariebergsskogen och börjar med simning. Efter det cyklar man på gator och cykelvägar i Karlstad. Slutligen kommer löpmomentet. Reglerna för bland annat cyklingen är mycket strikta för att undvika olyckor.

En annorlunda simning genomfördes av Anders Olsson då han klev ner i vattnet i Höljesjön och 25 mil senare klev upp ur vattnet inne i Karlstad. Det var en tuff uppgift och tursamt nog var han inte ensam under resan som tog två veckor. Han hade 15 personer till sin hjälp och den största svårigheten var inte att orka, utan att bemästra kylan. Vid starten var det endast 16 grader i vattnet. För säkerhets skull hade teamet en flytande bastu med sig på färden.

Det finns även att aktivt simsällskap i Karlstad. De tävlar på olika nivåer och anordnar träningar och kurser. Förutom bansimning har de även simhopp och vattenpolo på programmet. Kurser i babysim och simskola ordnas regelbundet samt simskola för kvinnor med invadrarbakgrund. Den gruppen är oftast inte simkunniga och kan av religösa skäl inte lära sig simma i en grupp där det även finns män.